A projekt leírása
A terményszárítás lényege az, hogy leállítsuk az enzimműködést a magokban, úgy, hogy azok ne károsodjanak, valamint a termény felületén jelenlévő mikroorganizmusok, főleg a gombák élettevékenységét leállítsuk a nedvességtartalom 15% alá történő csökkentésével. A szemes termények megfelelő nedvességtartalomra történő szárítása több szempontból is fontos. Elkerülhetjük az alulszárításnál jelentkező, magas toxintartalmú árut, és a penészedés miatt fellépő plusz költségeket a tárolás során; vagy a túlszárítás alkalmazásával jelentkező rossz beltartalmi értékeket. A terményszárítás fajtái széles skálán mozognak, a természetes, költségkímélő módszerektől kezdve a mesterséges, drágább típusokig. Az irodalmi források szinte egyhangúan azt írják le, hogy a betakarított terményt szárazon tartani és így tárolni az egyik legfontosabb feladat 1-1 növénykultúra, ez esetben a kukorica betakarításának végeztével, és ehhez a szárítás elengedhetetlen.
A beltartalmi értékek, az egészséges, ép szemek megőrzése mellett fontos kritérium a kevesebb gázfogyasztás, a kisebb környezeti terhelés, a jobb minőség és a fenntarthatóság elősegítése. Dolgozatomban szereplő szárító konstrukciójának helyreállítása után, ezek a pozitívumok mind-mind jelentkeztek.
A tudomány fejlődésével, modern informatikai eszközökre, adatfeldolgozási eljárásokra épülő terményszárítást is lehet alkalmazni. Melynek az a lényege, hogy a szárítási folyamat szoros kontrollja mellett fokozatosan és kíméletesen csak annyi vizet veszünk el a terményből, amennyi a biztonságos raktározáshoz szükséges, miközben a termény lokális túlhevülését és a túlszárítást kizárjuk. Ennek a szárításnak az a legfontosabb sarokköve, hogy a termény minőségének a megőrzését helyezzük a középpontba, ezzel is tiszteletben tartva a növénynemesítés és növénytermesztés eredményeit, valamint az állattenyésztés igényeit.
További információk
Szerző(k)
Simon Edina, MATE Georgikon Campus, Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc szak
Gondozó(k)
Dr. Lönhárd Miklós, MATE Georgikon Campus,
MATE Georgikon Campus, Műszaki Intézet, H-8360 Keszthely, Festetics Gy. út 7.
Terjedelem
44 oldal
Nyelv
Magyar