slider

A projekt leírása

A terményszárítás lényege az, hogy leállítsuk az enzimműködést a magokban, úgy, hogy azok ne károsodjanak, valamint a termény felületén jelenlévő mikroorganizmusok, főleg a gombák élettevékenységét leállítsuk a nedvességtartalom 15% alá történő csökkentésével. A szemes termények megfelelő nedvességtartalomra történő szárítása több szempontból is fontos. Elkerülhetjük az alulszárításnál jelentkező, magas toxintartalmú árut, és a penészedés miatt fellépő plusz költségeket a tárolás során; vagy a túlszárítás alkalmazásával jelentkező rossz beltartalmi értékeket. A terményszárítás fajtái széles skálán mozognak, a természetes, költségkímélő módszerektől kezdve a mesterséges, drágább típusokig. Az irodalmi források szinte egyhangúan azt írják le, hogy a betakarított terményt szárazon tartani és így tárolni az egyik legfontosabb feladat 1-1 növénykultúra, ez esetben a kukorica betakarításának végeztével, és ehhez a szárítás elengedhetetlen.

A beltartalmi értékek, az egészséges, ép szemek megőrzése mellett fontos kritérium a kevesebb gázfogyasztás, a kisebb környezeti terhelés, a jobb minőség és a fenntarthatóság elősegítése. Dolgozatomban szereplő szárító konstrukciójának helyreállítása után, ezek a pozitívumok mind-mind jelentkeztek.

A tudomány fejlődésével, modern informatikai eszközökre, adatfeldolgozási eljárásokra épülő terményszárítást is lehet alkalmazni. Melynek az a lényege, hogy a szárítási folyamat szoros kontrollja mellett fokozatosan és kíméletesen csak annyi vizet veszünk el a terményből, amennyi a biztonságos raktározáshoz szükséges, miközben a termény lokális túlhevülését és a túlszárítást kizárjuk. Ennek a szárításnak az a legfontosabb sarokköve, hogy a termény minőségének a megőrzését helyezzük a középpontba, ezzel is tiszteletben tartva a növénynemesítés és növénytermesztés eredményeit, valamint az állattenyésztés igényeit.

 

További információk

Szerző(k)

Simon Edina, MATE Georgikon Campus, Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc szak

Gondozó(k)

Dr. Lönhárd Miklós, MATE Georgikon Campus, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

MATE Georgikon Campus, Műszaki Intézet, H-8360 Keszthely, Festetics Gy. út 7.

Terjedelem

44 oldal

Nyelv

Magyar

FaLang translation system by Faboba